Så ledsagar du en person som är synskadad
Vid ledsagning är det viktigt att ni kan kommunicera på rätt sätt så att ni förstår varandra. Det gäller inte bara med ord, utan även enkla tryck med armen kan göra den som blir ledsagad uppmärksam på att det kommer något i vägen.
Prata med varandra – redan innan ledsagningen
När du ledsagar en person som är synskadad är det viktigt att ni pratar med varandra. Redan innan ledsagningen måste den som synskadad berätta för dig hur hen vill att ledsagningen ska gå till.
Att hålla i varandra på rätt sätt
Det är enklast om den som är synskadad håller i ledsagarens överarm eller armbåge och hela tiden går ett halvsteg bakom. På detta sätt kan du som ledsagare röra dig fritt och du som synskadad kan känna om det plötsligt går uppför eller nedför så som vid en trottoarkant.
När det kommer ett hinder så som en trottoarkant kan du som ledsagar trycka lite med armen. Detta gör den synskadade uppmärksam på att det kommer något i vägen.
Tips vid ledsagning
- När ni kommer till en stängd dörr. Tala då om detta och hur den ska öppnas. Så som: ”Dörren går mot oss, handtaget sitter på din sida”
- När ni kommer till en trappa, tala då om att ni kommer till en trappa och sakta ner eller stanna precis innan. Visa var ledstången finns vid trappan.
- När den du ledsagar ska vänta någonstans bör du lämna henne vid en möbel, ett träd, en stolpe, en bänk eller liknande. Det känns tryggare.
- Vid toalettbesök på okända toaletter kan du tala om vart lampknappen finns, vad det för sorts lås på dörren, var toalettpapper och spolknappen finns.
Tips på vad du inte bör göra
- När ni är i affärer eller möter på andra människor ska du inte prata i den synskadades ställe. Synskadade vill och kan prata för sig själva och behöver inte någon som pratar över deras huvud.