Aktiviteter för synskadade

Det finns många aktiviteter för dig som är synskadad. Din synskada ska inte hindra dig från att leva ditt liv. Bland annat anordnar SRF flera temaresor i grupp. Det finns också många sporter som är till för just dig som är synskadad.


aktiviteter för synskadade

Goalball vid Paralympics i Aten. Foto: Helene Stjernlöf

Resa

Synskadades riksförbund har en egen resebyrå; SRF Fritid.

De anordnar sol- och badveckor, temaresor, storstadsresor eller vandringsresor. Detta sker i grupp tillsammans med ledsagare.

Bio

Det går att som synskadad gå på bio. Ofta är dialogen, musiken, ljudet och allt annat runt omkring tillräcklig för att få en upplevelse.

SF bio har även på vissa biografer runt om i landet syntolkning. Vilket innebär att det finns en syntolk i biografen.

Just nu håller även SF på att utveckla en app med en berättarröst mellan dialogerna för att få en bättre helhetsupplevelse för dig som synskadad.

Sporter

Det finns tre sporter som är riktade till just synskadade. Dessa är showdown, goalball och elektrongevärskytte.

Men synskadade kan givetvis syssla med andra sporter så som judo, ridning, bowling, fäktning och segling.

Showdown

Showdown liknar pingis där två spelare spelar mot varandra över ett bord. På varsin sida av bordet finns ett hålrum likt biljard, men ett större hål. Med hjälp av racket ska man få in bollen i den andras mål. Bordet har skydd på kanterna så att bollen inte åker ut.

Goalboll

Goalboll är en officiell Paralympicsgren där två lag med tre personer i varje lag möter varandra.

Bollsporten påminner om handboll men bollen har en pingla så att alla hör vart bollen befinner sig samt att målen är lika stora som kortsidorna. När motståndarlaget kastar bollen mot motståndarnas mål måste det andra laget försvara sig genom att kasta sig själva där man tror att bollen kommer. Om bollen går igenom alla tre spelare och över mållinjen så räknas detta som ett mål.

Elektrongevärsskytte

Elektrongevärsskytte är ett alternativ till luftgevärsskytte där skottet är en ljusstråle som omvandlas till ljud.