Svenska forskare vill rädda synen på tidigt födda barn

Forskare vid Sahlgrenska akademin ger hopp åt tidigt födda barn som riskerar att förlora synen, tack vare upptäckt.


En studie vid Sahlgrenska akademin visar tydligt samband mellan låga nivåer av en vanlig omega-6 fettsyra och ögonsjukdomen ROP (premituritetsretinopati) bland extremt tidigt födda barn.

Sjukdomen drabbar barn födda innan vecka 29 i graviditeten då blodkärl till näthinnan inte har hunnit växa klart. Barnen riskerar synskador och i värsta fall att bli blinda.

I den aktuella studien undersöktes 90 tidigt födda barn som visade låga nivåer av omega-6 fettsyran arakidonsyra i blodet. Kopplingen var så stark att forskare bakom studien nu tror tillskott av fettsyran kan vara ett sätt att förebygga synskador.

– Det vi tror och det vi hoppas är att man ska kunna ge barnen arakidonsyra, höja nivåerna och på så sätt minska mängden ROP och förhindra att barnen blir blinda, säger Chatarina Löfqvist, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Nästa studie är redan planerad och kommer studera 210 tidigt födda barn på neonatalavdelningar i Göteborg, Lund och Stockholm som ges tillskott av omega-6 fettsyran för att se om det ger skydd mot synskador.