Snart kan bio bli bättre för synskadade

Med hjälp av en app kan synskadade inom snar framtid få en bättre upplevelse på bio. Du behöver bara koppla in ett par hörlurar till din mobil och en berättarröst beskriver vad som händer mellan dialogerna. Appen är utvecklad av SF tillsammans med filmmakare på uppdrag av regeringen.


Snart kan bio bli bättre för synskadade

SF Bio arbetar nu fram en app som kommer att förbättra upplevelsen på bio för synskadade. Foto: SF Bio

Synskadade kan redan nu gå på bio och ändå få en häftig upplevelse med hjälp och hörseln då handlingen, rösterna, ljudet och musiken ger i sig en upplevelse. Men nu kan biobesöken bli ännu bättre för de som är synskadade.

I Sverige arbetar nämligen biografer och filmägare tillsammans med att ta fram en app som ska göra det bättre för synskadade. Denna app ska med hjälp av en berättarröst ge en beskrivning av vad som syns emellan dialogerna på filmen. Exempelvis beskriva ansiktsuttryck och platser i filmen med hjälp av speciella hörlurar.

Det är regeringen som har gett SF i uppdrag att ta fram en teknisk lösning för synskadade. ”Denna tekniska lösning är inte långt borta nu”, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, till DN.

Det finns redan syntolkning på vissa utvalda biografer. Och detta har funnits sedan flera år tillbaka. Men det krävs också resurser, både i form av speciella hörlurar men också med hjälp av en syntolk i biografen. Med denna nya app-teknik kan vem som helst som behöver det ladda ner appen på sin mobiltelefon.