Leva ett normalt liv som synskadad

Som blind eller synskadad kan man leva ett helt normalt liv. Det finns massor av möjligheter.


Blind blindskriftHälften av alla blinda i yrkesverksam ålder har exempelvis ett arbete.

Det går att se på tv som synskadad, det går att använda internet, maila, lyssna på musik, träffa vänner, promenera, studera eller varför inte rida om det är det du vill göra.

Det finns massor av aktiviteter som inte din synskada kan hindra dig ifrån.

Problem för synskadade

Det finns däremot mycket i samhället som inte är anpassade för synskadade än. Exempelvis är det svårt att läsa den vanliga posten, känna igen personer och det är svårt att vara spontan.

Personer med en synskada har dessutom väldigt svårt att använda sig av den nya tekniken utan några knappar, utan som mest har pekskärmar. Exempelvis surfplattor och mobiltelefoner utan knappar på sig.

Svårare att få arbete som blind

Det är svårare att få arbete som blind då arbetsgivare ofta tvekar trots att kompetensen finns. Det är också så att blinda får slita mycket hårdare för samma utbildning som seende.

Detta måste samhället bli bättre på då staten har som ansvar att främja arbete för personer med en funktionsnedsättning.

Anmäl om du blir diskriminerad vid synskada

Alla människor har lika rättigheter och lika värde. Därför är det viktigt att du som blind anmäler till Diskrimineringsombudsmannen om du känner dig diskriminerad på något sätt.

Det är exempelvis vanligt att synskadade kan känna sig kränka genom att inte kunna ta del av all samhällsinformation och att det är svårt att vistas i vissa miljöer.